Liberaler kämpar mot rasism

Det finns en idé om att liberaler inte kämpar mot rasism.

Det gör de.

När liberaler kritiserar t.ex. AFA/RF beror det inte på att de tycker om nazism. De framför sådan kritik för att de tycker om yttrandefrihet och rättssäkerhet — och för att de inte tycker om hot mot, och misshandel av, personer enbart för att de tycker på ett visst sätt. Att kritisera politiskt våld mot oliktänkande betyder inte att man samtidigt måste försvara nazism.

Om liberaler inte vill delta i en antirasistisk demonstration tillsammans med AFA/RF, är det på samma sätt inte för att de gillar rasism. Det är för att de ser precis lika allvarligt på politiskt våld som underminerar yttrandefrihet och rättssäkerhet. Liberalers kritik mot rasism och mot AFA/RF bottnar i samma grundpremiss: den om allas lika rättigheter.

Man behöver inte välja mellan rasism och politiskt våld. Ansträndigheten kräver att vi tar avstånd från bägge.

Annonser

3 svar till “Liberaler kämpar mot rasism

 1. stefankarlsson mars 11, 2014 kl. 19:55

  Du har förstås helt rätt i att det faktum att vi liberaler är för yttrandefrihet och mot politiskt våld och extremvänstern har motsatt uppfattning i dessa frågor är ett tillräckligt skäl att ta avstånd från extremvänsterns så kallade ”antirasism”

  Men sen finns det andra skäl utöver det. Som att deras ”antirasism” i praktiken snarare innebär att de är antivita. Exempel på det är Alexandra Pascalidous avfärdande av en motdebattörs synpunkter på basis av att motdebattören var vit, eller vänsterpartisten Rosanna Dinamarcas tal om att det är ”för många vita män” i hennes parti

  Eller det faktum att de kopplar samman detta med antikapitalism och radikalfeminism.

  För att då inte tala om det faktum att AFA/RF ibland angriper liberaler
  http://perolofsamuelsson.wordpress.com/2012/01/12/antifascistiska-fascister/

 2. Linus Lundberg mars 13, 2014 kl. 10:59

  Jag vill bara säga att endast första och andra raden handlar om det som man tror när man läser rubriken. Resterande 9 rader handlar om annat, Både du och jag vet att det finns exempel på när liberaler kämpar mot rasism. Kan du skriva mer om liberalers kamp mot rasism i ett annat blogginlägg kanske? ;D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: